top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораЄвген Шагов

WORK & WAR: ВИГОРАННЯ VS ВИСОКА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

Оновлено: 30 лист. 2023 р.

Що ж, власне, таке вигорання, і які фактори його спричиняють. Як не вигоріти й дієво підтримати себе, покращити здоров’я та підвищити власну працездатність? Усе це реально навіть під час довготривалої війни. Як? Розповідаємо.

WORK & WAR: ВИГОРАННЯ VS ВИСОКА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ - фото №1
Вигорання

ВИГОРАННЯ. ПЕРЕДУМОВИ ТА СИМПТОМИ

Вигорання — поняття, яке відносно недавно (останні 6–7 років) з’явилося у публічному дискурсі й стрімко набирає популярності. Деякі дослідники називають його хворобою 21-го століття, характерною особливістю якого є інтенсивність і швидкість інформації та перенасичення нею. ВООЗ у 2019 році занесла вигорання до Міжнародної класифікації хвороб як симптом, що з’являється внаслідок стресу, який не був вчасно врегульований, на роботі.

Симптоми вигорання та падіння працездатності

  • Емоційне виснаження. Втома, брак енергії, не хочеться працювати, песимізм, дратівливість, безсоння, головні болі, психофізична напруга

  • Деперсоналізація. Байдужість, дистанція до проблем інших людей, зверхність, цинізм, відсутність прихильності до стосунків з іншими людьми

  • Знецінювання. Невдоволення досягненнями на роботі, віра у відсутність компетентності, відсутність віри у власні можливості, конфлікти, вербальна агресія, відчуття нерозуміння з боку начальства та колег, прогули роботи

Вигорання, яке з часом тільки посилюється, слід також відрізняти від звичайної перевтоми, усі симптоми якої минають після достатнього відпочинку.

Передумови, які призводять до вигорання:

  • надмірні переживання та довготривалий стрес;

  • нехтування відпочинком і дисбаланс work&life;

  • відсутність фізнавантажень, якщо працюєш розумово, і навпаки;

  • токсична психологічна атмосфера;

  • відсутність комфортних умов побутових і робочих.

Трохи статистики: 48% працівників відчувають виснаження після робочого дня, 41% вважає, що вони вигоріли або ось-ось вигорять, 79% працівників помічають зниження працездатності через стрес — це дані США.

Що ж тоді у нас, коли ми щоденно працюємо на Перемогу, перебуваючи під постійним надпотужним впливом довготривалого стресу війни? Адже вигорання навіть одного працівника негативно позначається на продуктивності команди.

ПРОФІЛАКТИКА ВИГОРАННЯ ТА ДІЄВІ СПОСОБИ ЗАПОБІГАННЯ

Щоб компанія була успішною вдовгу, а її результативні показники йшли вгору, окрім фахових працівників та злагодженої командної роботи, важливі комфортні умови, сприятлива психологічна атмосфера й можливості турбуватися про фізичне здоров’я. Це стало окремим викликом під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. І багато компаній гідно прийняли цей виклик.

Український бізнес здійснював релокацію у більш безпечні регіони, забезпечував працівників віртуальними робочими столами, до яких можна під’єднатися з будь-якого гаджета у будь-якій точці світу, зручно облаштував робочі місця в офісі чи вдома, встановлював додаткові обігрівачі, екофлоу, павербанки та генератори на час блекаутів, підтримував корпоративний дух і донатив на ЗСУ. У багатьох компаніях навіть з’явився штатний психолог, щоби справлятися із тривожними станами. І це все насправді важливо.

Але чому ж тоді за таких умов працездатність і продуктивність команди падає? Ентузіазм і енергійність — на нулі, а настрій здебільшого пригнічений став фоновим. У чому причина? Будь-яка система, у нашому випадку — компанія, має чотири прояви:

  • внутрішній обʼєктивний — це здоровʼя і стан тіла, тобто фізіологічний стан;

  • внутрішній субʼєктивний — почуття, емоції, реакції, внутрішній світ;

  • зовнішній обʼєктивний — інфраструктура, екологія;

  • зовнішній субʼєктивний — культура, політика, традиції.

Чим міцніші ці прояви, тим більш стійкою є система (компанія). А коли якийсь із проявів просідає, система втрачає одну зі своїх

опор, як стіл на трьох ніжках: купи триматися так-сяк буде, але ставити на нього бодай щось, чи сідати за нього, вкрай ненадійно.

Тож, як багато уваги в твоїй компанії приділяється фізичному здоров’ю працівників? Як часто сам ти проходиш чекапи власного організму? Доросла здорова людина віком до 30 років має раз на рік здійснювати обов’язковий скринінг здоров’я, після 30 — двічі на рік, за умови, що немає хронічних хвороб.

При цьому від початку війни 49% українців взагалі перестали приділяти увагу своєму здоров’ю. І це дуже, і дуже недобре.Тому що для людини війна є надстресовим та протиприродним явищем, насамперед тому, що ресурси нашого організму не розраховані витримувати постійну перманентну загрозу життю впродовж довгих місяців. Війна виснажує та б’є по гормональній системі, вносячи дисбаланс, що негативно відбивається на нашому самопочутті та здоров’ї. А значить — і на працездатності.

Саме зараз під час війни приділяти увагу власному здоров’ю та самопочуттю конче необхідно. Кожен має усвідомити свою відповідальність за власне здоров’я сьогодні на усіх можливих рівнях: індивідуальному, колективному, державному, на рівні відомств та компаній. Оскільки від цього залежить здоров’я нації, збереження та продовження етносу й економічне майбутнє нашої країни загалом.

ЯК ВІДНОВИТИ ЗДОРОВ’Я ТА ВИСОКУ ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

Ми розробили дієві рішення для підвищення працездатності та енергійності спеціально для потреб корпоративних клієнтів — програма Corporate Energy Boost. До неї входять індивідуальні рекомендації, на основі даних діагностики, від лікаря ейдж-менеджера щодо харчування, фізнавантажень, відпочинку, дозування та прийому необхідних препаратів, і самі препарати: вітаміни, мінерали й BHRT (Bioidentical Hormone Replacement Therapy).

Уже за один-два місяці проходження програми у працівників збільшиться:

  • продуктивність — на 23%;

  • рівень енергії — на 32%;

  • стресостійкість — на 29%.

Що це дасть компанії?

  • Відновлення працездатності колективу

  • Заощадження істотної суми на лікарняних

  • Зменшення кількості помилок у роботі

  • Підвищення конкурентоздатності в економічному секторі

  • Завоювання ще більшої лояльності та вдячності команди

  • Досягнення бізнес-цілей

Сумніваєшся чи дійсно потребує стан здоров’я колег підтримки? Просто перевір.

Щоб допомогти організму відновити власні ресурси і баланс гормонів, від яких залежить загальний стан здоров’я, самопочуття та рівень стресостійкості, слід спочатку визначити рівні гормонів, що потребують збалансування, та дефіцити вітамінів і мінералів, котрі варто поповнити.

З’ясувати це можна цілком безплатно, чесно відповівши на 70 запитань анкети — “Брюссельський медичний протокол”, що є ефективним інструментом діагностики на рівні з лабораторним. Після проходження опитування ти отримаєш на електронну пошту інформацію про стан своїх гормонів, дефіцити вітамінів і мінералів та загальні рекомендації щодо покращення самопочуття.

Не нехтуй симптомами вигорання — дбай про власне здоров’я, близьких та колег, — підвищуй свою та колективну працездатність.

Зберігаймо якість свого життя, укріплюймо здоров’я нації разом вже сьогодні, щоб отримати сильну та успішну країну завтра!

Автор: Євген Шагов, кмн. перший ейдж-менеджер України


19 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page