top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораЄвген Шагов

Що нас чекає? Про майбутнє здоров’я нації

Оновлено: 23 вер.

Що чекає на світ у майбутньому? Нові війни, нові пандемії, дедалі більше землетрусів і виверження вулканів, тотальне забруднення води пластиком та ґрунтів хімікатами? Думаєте надто апокаліптично? На жаль, ні. Та залишимо екологам та політичним оглядачам більшість згаданих тем та пильніше придивимось до питань, на які ми можемо впливати. Бо що чекає на кожного з нас особисто — питання не геополітики чи фортуни, а наслідок наших власних дій. 


Що нас чекає? Про майбутнє здоров’я нації - фото №1
Майбутнє здоров’я нації
За словами голови ВООЗ Тедроса Гебрейесуса остання перевірка світової статистики охорони здоров'я, що охоплює дані до 2022 року, показала: найбільша проблема — навіть не епідемія COVID-19, а загроза неінфекційних захворювань (НІЗ). 

Попри прогрес у галузі охорони здоров'я, у ВООЗ підкреслюють, що зростання числа НІЗ означає, що до 2050 року хронічні захворювання, такі як серцево-судинні захворювання, рак, діабет та респіраторні захворювання, становитимуть 86%: приголомшливе зростання на 90 відсотків в абсолютних цифрах із 2019 року.


У ВООЗ також наголошують на стагнації прогресу в галузі охорони здоров'я за ключовими показниками в останні роки порівняно з тенденціями, що спостерігалися в 2000-2015 роках, та закликають збільшити інвестиції у галузь. Маємо припущення, що це не особливо допоможе, адже згідно з офіційними даними Eurostat витрати на превенцію у сфері охорони здоровʼя в Європі в середньому складають лише 3%! Та поговоримо не про причини, а про перспективи. І наше з вами майбутнє. 


Результати першого загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні (STEPS, затверджений ВООЗ), яке провели в 2019 році, виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну (третина українців є активними курцями!), надмірне споживання солі та недостатньої кількості фруктів й овочів в раціоні. Попри відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна вага та ожиріння широко поширені в країні. І це в той час, як НІЗ в Європі є причиною 89% випадків смерті та 84% років, які прожито з інвалідністю.


А якщо додати до картини ситуацію з народжуваністю, інфекційні захворювання та негативні прогнози, пов’язані з війною?


Трохи статистики:


  • В 2023 році в порівнянні з 2021 в Україні народилось на третину менше дітей. Через війну за оцінками Інституту демографії та проблем якості життя НАН України до 2037 року населення України скоротиться до 30 мільйонів. 

  • Фіксується зростання захворюваності на туберкульоз після декількох років зниження. За словами директора Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, “Епідемія повернулася. Ми ставили амбітні завдання, але війна відкинула наші зусилля на 8-10 років назад”.

  • Інші інфекції також не зникають. Навіть в інших країнах Європи фіксують тривожні темпи поширення захворюваності на кір (понад 300%!). 

  • На Миколаївщині за останній рік зафіксоване різке зростання захворюваності на туберкульоз (+35%!) та онкологію (+3,8%).

  • До 2050 року кількість випадків захворювання на онкологічні захворювання у світі зросте на 77%, особливо у країнах з низьким рівнем доходу.

  • Згідно з даними МОЗ лише за 1 рік кількість випадків діабету в Україні зросла на 8,4%! 

  • За словами керівниці Центру Знань при Центрі громадського здоров’я, 60% смертей в Україні припадає на серцево-судинні захворювання. І це очікувано у країні, де понад 50% населення споживає алкоголь та 60+% харчуються неправильно. 

  • В той час близько 55% випадків серцево-судинних захворювань та 96% випадків діабету можна запобігти, адже вони викликані факторами, що можна модифікувати! 


То що ж на нас чекає?

Соціальна та економічна криза, хвороби, смерті та депопуляція, якщо кожен з нас не почне діяти вже сьогодні. Премʼєр-міністр України вважає, що порятунком стане народження трьох дітей в кожній родині. Ми ж наголосимо, що для початку потрібно зберегти психічний та фізичний ресурс, без якого не те що 1 дитину народити не вдасться, а й самому виживання не гарантоване. Імунізація, збалансоване харчування, повноцінний сон, спорт — буквально життєво необхідний мінімум. Суплементація, турбота про ментальне здоров’я, управління гормонами, розумний детокс — те, що дозволить не потрапити до числа тих, хто складає невтішну статистику, згадану вище. 


Як це зробити?

Для початку — віднайти мотивацію та почати рух в необхідному напрямку. Наскільки це повинен бути відчайдушний галоп, можна легко зрозуміти за результатами онлайн-тесту. Анкетування “Брюссельський консультативний протокол” чітко покаже, який ваш рівень здоров’я та на що сподіватись найближчим часом. Все, що потрібно — 15 хвилин та чесні відповіді на запитання. 



329 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page